Pikantní čočková polévka 950kJ
Obtížnost
3.5/5
Čas přípravy
20minut
Čas vaření
90minut
Celkový čas
110minut
Počet porcí
7
Nutriční složení
- bílkoviny 11g
- sacharidy 31 g
- cholesterol 0 mg
- sodík 70 mg
- celkový tuk 4 g
- nasycený tuk 1 g
Ingredience
- 1 lžíce vhodného rostlinného oleje
- 1 lžíce vody
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 nakrájené středně velké cibule
- 1 drobně nakrájená zelená paprika
- 3 1/2 šálku domácího kuřecího vývaru
- 1/3 1 lehkého piva nebo vody
- 1 1/4 šálku vody
- 1 1/2 šálku sušené čočky
- 1 lžička vegety
- 2 1/2 až 3 lžíce pálivé papriky
- 1 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky kayenského pepře
- 1 lžička cukru
- 180 g nesoleného rajčatového protlaku
- 3/4 šálku drobně nakrájené zelené cibulky
- 60 g strouhaného nízkotučného čedaru
Postup
V hrnci rozehřejeme olej přidejte česnek, cibuli a zelenou papriku. Smažte cca 8 až 10 minut. Potom přidejte vývar (pokud nemáte vývar tak přidejte 1 kostku masoxu), pivo, vodu, čočku, koření a rajčatový protlak. Přiveďte do varu přiklopte pokličkou a pomalu za občasného míchání vařte (cca 1 až 1 1/2 hodiny), dokud vám čočka nezměkne. nezapomeňte dolívat vodu. Podávejte na ohřátých talířích, vrch si můžete posypeme cibulkou a sýrem.
Tipy na vylepšení
Do vývaru můžete klidně přidat maso nebo uzené případně bobkový list. Zaleží na vašich chuťových stravovacích preferencích.