Fazolová polévka

Fazolová polévka 1040kJ

Obtížnost

3.5/5

Čas přípravy

20minut

Čas vaření

60minut

Celkový čas

80minut

Počet porcí

8

Nutriční složení

  • bílkoviny 14 g
  • sacharidy 14 g
  • cholesterol 0 mg
  • sodík 20 mg
  • celkový tuk 4 g
  • nasycený tuk 1 g

Ingredience

  • 500 g sušených fazoli
  • 1 oloupaná cibule s dvěma hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka zelené petrželky
  • 1 středně velká nakrájená cibule
  • 1 nakrájená zelená paprika
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce vhodného rostlinného oleje
  • 1 lžička dobromysle
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 240 g nesolené omáčky z rajčat
  • 1/4 šálku suchého sherry a voda
Na zdobení: drobně nakrájená cibule, petrželka, pažitka, okurka nebo malé dílky pomeranče bez kúry a bez jader

Postup

Fazole propláchněte a dejte  do velké mísy s vodou tak aby byly všechny ponořené a hladina vody ještě tak dva 2cm nad fazolemi. Takto namočené je nechejte nejlépe přes noc. Po namočení vodu z fazolí sceďte  a fazole vložte do velkého hrnce. Dolijte vodu tak, aby fazole byly zcela ponořené. Nakonec přidejte cibuli, bobkový list,  petrželku a vodu přiveďte do varu.  Potom fazole vařte pomalu případně podle pokynů na obalu od výrobce dokud fazole zcela nezměknou. V případě potřeby průběžně dolívejte vodu. Na oleji v malé pánvičce při středně vysoké teplotě osmažte nakrájenou cibuli, papriku, česnek a olej. Osmaženou změklou zeleninu přidejte k vařeným fazolím. Nyní přidejte dobromysl, tymián, ocet a omáčku z rajčat. Vařte dokud vám polévka nezhoustne (cca 60 minut). nakonec přidejte sherry a zamíchejte.  Polévku rozdělte do osmi talířů a každou porci navrch posypeme některým z navržených zdobení.

Tipy na vylepšení

Pokud máte rádi krémové polévky tak fazole můžete rozmixovat a vrátit zpět do vývaru, přidat tři lžíce smetany a ještě 5 minut povařit.

fazolová polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *