Skip to content
Life & Style

Life & Style

  • Nejčtenější
  • Výhodné investice
  • Jak zabavit děti
  • Zdravý život
  • Zdravé hubnutí
  • Osvědčené recepty
  • Toggle search form

Jak uvařit čočku snadno a chutně

Posted on 4. 12. 20214. 12. 2021 By administrator

Vaření čočky záleží na jejím na druhu čočky kterou chcete uvařit. Ať už jde o propláchnutí  a namáčení, správnou dobu vaření a tipy na chutnou přípravu: V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět.

Čočka patří mezi luštěniny a je oblíbená především díky rostlinným bílkovinám, které obsahuje. Čočka však obsahuje také řadu vitaminů a minerálních látek. O tom, jak je čočka zdravá, jsme již podrobně psali v jiném článku. Dnes se podíváme na to, jak správně uvařit čočku.

Čočku před vařením proberte a propláchněte. Voda vyplaví veškeré nečistoty a cizí částice. Někdy se v čočce vyskytují drobné kamínky nebo zrníčka – s těmi by se samozřejmě neměla vařit.

Příprava čočky na vaření

  • Velkou čočku, například talířovou, byste měli vždy namočit.
  • Menší čočku, jako je čočka Beluga nebo zelená čočka, není nutné namáčet. Pokud máte čas, doporučujeme jí před vařením na 60 minut namočit.
  • Červená a žlutá čočka by se před vařením neměla namáčet vůbec. Je již oloupaná a při vaření se příliš rychle rozpadá.

Namáčení čočky

  • Čočku je nejlepší namočit přes noc do vody, nejméně však na dvanáct hodin. Přesná doba namáčení závisí na teplotě: Čím teplejší je, tím kratší je doba namáčení.
  • Do skleněné, porcelánové nebo keramické nádoby dejte jeden díl čočky s trojnásobným množstvím vody.
  • Tip navíc: Pokud čočku namočíte do slané vody („naložíte“), neměla by později při vaření praskat. Osolením se však také mírně prodlouží doba vaření.
  • K vaření můžete použít vodu z namáčení nebo čerstvou vodu: Ve vodě, ve které se čočka namáčí, se sice rozpouštějí zdravé minerály, ale voda obsahuje i hůře stravitelné látky z čočky. Pokud máte sklony k zažívacím potížím, je lepší používat k vaření čerstvou vodu.

Postup vaření čočky

V zásadě není obtížné čočku správně uvařit. Měli byste mít na paměti několik důležitých bodů:

  • Množství vody: Přesné množství vody závisí na druhu čočky a zamýšleném použití. Pravidlo zní: dvakrát více vody než čočky.
  • Velikost hrnce: Použijte dostatečně velký hrnec. Čočka má tendenci během vaření pěnit. Voda a čočka by proto neměly naplnit hrnec více než do dvou třetin.
  • Teplota: Čočka by se neměla vařit ve vroucí vodě. Zvolte nižší stupeň ohřevu a čočku pozvolna za občasného promíchání vařte.
  • Sůl: Pokud čočku uvaříte se solí, nebude tak měkká, což je vhodné zejména pro čočkový salát. Pokud chcete čočku uvařit opravdu doměkka tak do vody nepřidývejte sůl.

Doba vaření čočky v závislosti na druhu čočky a době namáčení

  • Velká čočka (např. talířová): 30 minut nebo 60 minut bez namáčení.
  • Malá čočka (např. horská čočka nebo čočka beluga): asi 20 minut
  • Loupaná čočka (žlutá a červená čočka): 10 až 15 minut

Vhodné bylinky a koření

Zejména proti nadýmavému účinku čočky můžete čočku vařit s fenyklem, tymiánem, kmínem, zázvorem nebo majoránkou. Tyto ingredience se také hodí k chuti většiny čočkových receptů.

V závislosti na receptu můžete přidat také česnek, křen, bobkový list nebo rozmarýn.

Osvědčené recepty

Navigace pro příspěvek

Previous Post: Co je to ketogenní dieta
Next Post: Jak uvařit těstoviny snadno a chutně

Mohlo by vás také zajímat

fazolová polévka Klasická fazolová polévka Osvědčené recepty
Zelná polévka Zelná polévka Osvědčené recepty
ovocné koktejly recept smoothie 10 ovocných smoothie koktejlů, všechny pod 300 kalorií Nejčtenější
Recept na proteinové lívance Osvědčené recepty
fazolová polévka z konzervy Fazolová polévka z konzervy Osvědčené recepty
Recept na fazolovou polévku z konzervy Osvědčené recepty

Nejnovější články

  • Nezdravé sacharidy
  • Zdravé sacharidy
  • Jak efektivně komunikovat
  • Jak rozvíjet své dovednosti a znalosti
  • Jak si stanovit vlastní cíle
  • Astro & Foto
  • Cestovatel radí
  • Dobrý stavbař
  • Ekonomické vytápění
  • Historie
  • Jak zabavit děti
  • Nejčtenější
  • Nezařazené
  • Osvědčené recepty
  • Recenze
  • Sportování
  • Výhodné investice
  • Zdravé hubnutí
  • Zdravý život
Květen 2025
Po Út St Čt Pá So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« Kvě    

Oblíbené

  • Co jíst, jaké potraviny jsou zdravé a jaké by se měly omezit nebo vyřadit ze stravy
  • dárek pro mužeDárek pro muže
  • Jak sbalit holku jak sbalit klukaJak sbalit holku a jak sbalit kluka

Menu:

  • Nejčtenější
  • Výhodné investice
  • Jak zabavit děti
  • Zdravý život
  • Zdravé hubnutí
  • Osvědčené recepty

Kontakt:

Kurz Focení – Fotokurz
fotografovna.cz
Digitální fotoaparáty – Foťáky a recenze
digitalni-fotoaparaty.pixelfota.cz
Lifestyle – Sport a hubnutí
lifestyle.pixelfota.cz
Astro-foto – Focení noční oblohy
astro-foto.fotografovna.cz
Kontakt:
info@pixelfota.cz

Nejnovější příspěvky:

  • Nezdravé sacharidy
  • Zdravé sacharidy
  • Jak efektivně komunikovat

Copyright © 2025 Life & Style.

Powered by PressBook Blog WordPress theme