Zde je jednoduchý recept na fazolovou polévku z konzervy fazolí:
Suroviny:
– 1 konzerva fazolí (cca 400g)
– 1 cibule
– 1 stroužek česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 hrnky vývaru (nejlépe kuřecího)
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička mletého kmínu
– sůl a pepř podle chuti
– 1/2 hrnku zakysané smetany
– 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
Postup:
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na drobné kousky.
- Rozpalte olivový olej v hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou. Poté přidejte sušený tymián a mletý kmín a smažte asi 30 sekund, dokud se neuvolní aroma.
- Přidejte fazole z konzervy (bez omáčky) a vývar do hrnce. Podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, dokud se fazole změknou a vše zahřeje.
- Poté rozmixujte polévku ručním mixérem nebo v robotu na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru
- Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte. Přivedte k varu a nechte vařit asi 2 minuty, dokud se smetana nepromíchá s polévkou.
- Podávejte horkou polévku se strouhaným sýrem na vrcholu. Pokud chcete, můžete také přidat čerstvou bylinku jako petržel nebo koriandr.
Tento recept na fazolovou polévku z konzervy je velmi jednoduchý a rychlý, ale přesto výborný. Můžete si ho upravit podle své chuti přidáním dalších koření nebo zeleniny.
Fazolová polévka může být velmi zdravá, protože fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu a mají nízký obsah tuků. Fazole jsou také bohaté na minerály, jako jsou hořčík, draslík a železo, a vitamíny, jako je kyselina listová.
Nicméně, pokud použijete konzervované fazole, měli byste být opatrní na obsah soli. Konzervované fazole mohou obsahovat vysoké množství soli, které mohou být škodlivé pro zdraví, pokud se konzumují v nadměrném množství. Proto, pokud používáte konzervované fazole, zkontrolujte etiketu a vyberte fazole s nízkým obsahem soli nebo opláchněte