Vaření těstovin je snadné. Snad žádný jiný pokrm se nedá připravit tak všestranně. Chutnají lahodně a hodí se pro každou příležitost. Těstoviny nám připomínají Bellu Itálii a poslední letní dovolenou. Ať už jde o špagety, penne nebo linguine, pokaždé nám u jídelního stolu poskytnou opravdové potěšení. Ukážeme vám, jak uvařit těstoviny tak, aby byly pevné na skus, tedy al dente, a chutnaly přinejmenším stejně dobře jako italské za rohem. S našim návodem krok za krokem zaručeně nic nezkazíte!
Vaření těstovin
Dostatek vody je důležitý, aby se těstoviny mohly správně uvařit a neslepily se. Pravidlo je 1 litr vody na 100 g těstovin. V hrnci s pokličkou přiveďte vodu na těstoviny k varu. Pak do vroucí vody přidejte sůl: počítejte s jednou vrchovatou lžičkou soli na litr vody.
Nudle přidávejte, až když voda bublá. Těstoviny zamíchejte dřevěnou lžící nebo vidličkou. Nudle se vám tak neslepí nebo nepřichytí ke dnu hrnce.
Hrnec s těstovinami přiklopte pokličkou tak aby z něj mohla unikat pára, voda v hrnci vám díky tomu začne opět rychle vřít.
Kontrola uvařenosti: těstoviny vyzkoušejte je ke konci uvedené doby vaření na obalu (cca 20 minut). Vyjměte je z vroucí vody, foukáním je ochlaďte a skousnutím vyzkoušejte, zda již mají požadovanou tvrdost. Vodu slijte jakmile jsou těstoviny „al dente“, ale stále mají pevné jádro.