Klasický recept na fazole na kyselo. Můžete je podávat s pečivem, případně uzeným, klobásou nebo párkem. K večeři postačí s volským okem a kyselým okurkem.
SLOŽENÍ:
- bílé fazole – 500 g
- cibule – 300 g
- slunečnicový olej – 50 ml
- mouka – 50 g
- paprika – 20 g
- ocet – dvě celé lžíce
- voda/vývar z uzeného
- sůl – podle chuti
ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
- Fazole (předem namočené) uvařte ve 2 litrech vody. Vařte přibližně 15 minut. Odstavte z ohně, slijte fazole a vraťte je do ohně spolu s 3 litry horké vody.
- Vařte 1 hodinu a 30 minut s polovinou pokličky. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a papriku.
- Po hodině přidejte nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená rajčata a podle chuti osolte. Na rozpáleném oleji osmahněte mouku, přidejte papriku, rychle promíchejte a přilijte trochu vývaru z fazolové polévky.
- Směs nalijte do hrnce s fazolemi a dobře promíchejte.
- Vařte dalších 5 minut, odstavte z ohně a přidejte čerstvé koření – petrželku a mátu nasekané nadrobno. Připravenou fazolovou polévku podávejte s dobrým domácím chlebem.