19 nejlepších super potravin pro hubnutí

Super potravina je slovo, které se často používá pro přísady bohaté na živiny, které přinášejí významné zdravotní výhody.

Kromě podpory celkového zdraví obsahuje mnoho superpotravin specifické sloučeniny, antioxidanty a mikroživiny, které mohou zvýšit hubnutí.

Zde je 20 z nejlepších superpotravin pro hubnutí, vše podpořeno vědou.

1. Jablka

Jablka jsou nejen jedním z nejvýživnějších a nejoblíbenějších druhů ovoce na planetě, obsahují antioxidanty a esenciálních mikroživin, jako je vitamin C a draslík. Studie naznačují, že zahrnutí jablek do zdravé výživy může podpořit hubnutí a zlepšit vaše celkové zdraví

Obsahují také specifický typ rozpustné vlákniny zvaný pektin, který podle studií na zvířatech může pomoci snížit příjem potravy a zvýšit úbytek hmotnosti.

2. Bobuloviny

Bobuloviny jako jsou jahody, borůvky a ostružiny jsou živé, chutné a vysoce výživné. Například borůvky jsou bohaté na vlákninu a vitamíny K a C, pomáhají uspokojit vaše nutkání na sladké a zároveň obsahují méně kalorií než mnoho jiných sladkých svačinek nebo dezertů.

Bobuloviny najdou uplatnění při přípravě smoothies nebo jako poleva jogurtu nebo ovesných vloček. Jsou velmi občerstvující jak samostatné tak v kombinaci s jiným ovocem v ovocném salátu.

3. Kapusta

Kapusta je listová zelená zelenina, která je známá svými vlastnostmi podporujícími zdraví. Je to skvělý zdroj antioxidantů a několika klíčových živin, včetně manganu a vitamínů C a vitaminu K.

Kale má také nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, které se pomalu pohybují trávicím traktem a pomáhají vám tak mít delší dobu pocit sytosti, čímž vás podporují v hubnutí.

Zkuste přidat kapustu ke svým oblíbeným salátům, restovat ji s česnekem pro snadnou přílohu nebo ji použít k přidání barvy do těstovin.

4. Brokolice

Brokolice je super potravina bohatá na živiny a hlavně vynikající doplněk zdravé výživy při hubnutí. Je skvělým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako je vitamin C, kyselina listová, draslík a mangan.

Několik studií také ukazuje, že zvýšení příjmu brukvovité zeleniny, včetně brokolice, vám může pomoci při prevenci přibývání na váze v průběhu času.

Přidejte ke své brokolici kousek česneku, citronové šťávy nebo parmezánu – nebo všechny tři – pro rychlou a snadnou přílohu. Můžete také zkusit přidat brokolici do salátů, kastrolů, koláčů nebo těstovin, abyste zvýšili jejich nutriční hodnotu. Na konzumaci syrové brokolice můžete dokonce spotřebovat více kcal než v brokolici přijmete.

5. Chia semínka

Chia semínka jsou nabitá důležitými živinami, včetně omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku a manganu. Jsou také nabité rozpustnou vlákninou, což je typ vlákniny, která absorbuje vodu a tvoří gel v zažívacím traktu.

Výzkum naznačuje, že konzumace rozpustné vlákniny může souviset se zvýšeným úbytkem hmotnosti a ztrátou tělesného tuku. Chia semínka mají také vysoký obsah bílkovin, což může pomoci snížit hlad a regulovat vaši chuť k jídlu.

Pro vylepšení textury a chutě zkuste posypat chia semínky vaše oblíbené smoothies, jogurty nebo ovesné vločky.

6. Avokádo

Avokádo je oblíbené pro svou jedinečnou chuť a strukturu, stejně jako pro svůj působivý nutriční profil s vysokým obsahem draslíku, kyseliny listové a vitamínů C a K.

Ačkoli je avokádo považováno za kaloricky vydatné jídlo, je plné vlákniny a nenasycených tuků zdravých pro srdce, díky čemuž se mezi jídly budete cítit plní, čímž vám pomůže zhubnout.

Avokádo jsou vynikajícím doplňkem omáček a dipů, jako je guacamole, hummus a salsa.

7. Vejce

Vejce jsou všestranná, lahodná a snadno se připravují. Je jednou z nejlepších superpotravin pro hubnutí protože je nabitá řadou základních vitamínů a minerálů, včetně selenu, vitaminu B12, riboflavinu a fosforu. Vejce také oplývají bílkovinami, což může pomoci podpořit pocit plnosti a podpořit hubnutí.

Vejce natvrdo jsou skvělým občerstvením posypané solí a pepřem nebo trochou pálivé omáčky. Můžete si také pochutnat na vejcích v omeletách, quichech, snídaňových burritách nebo s hranolky.

8. Sladké brambory

Sladké brambory jsou lahodná a výživná super potravina nabitá antioxidanty, obsahují vitamíny A, B, C a mangan. Sladké brambory vynikají svým vysokým obsahem vlákniny, díky kterým zpomalí vyprazdňování žaludku a podporují tak hubnutí i redukci tuku. Sladké brambory můžete péct, mačkat, vařit nebo restovat a pochutnat si na nich jako na svačince nebo jako příloze.

9. Zelí

Stejně jako ostatní fermentované potraviny je zelí skvělým probiotické. Obsahuje typ prospěšných bakterií, které se také nacházejí ve vašem střevě, a podporují několik aspektů zdraví.

Některé studie naznačují, že probiotické doplňky mohou hrát roli v regulaci hmotnosti a ovlivňovat chuť k jídlu a pocity plnosti.

Přidáním kysané zelí do závinu, hamburgerů a klobás, včetně veganských odrůd získáte velkou dávku probiotik. Kysané zelí se také výborně hodí k sýru.

Neexistují žádná pravidla, jak jíst kysané zelí, takže můžete experimentovat s párováním jídla. Mnoho lidí je kysané zelí jenom tak.

10. Papriky

Papriky jsou vysoce výživnou zeleninou dostupnou v různých barvách. Jsou bohaté na vlákninu a mohou se pochlubit řadou dalších důležitých živin, včetně vitamínu C, vitamínu B6 a draslíku.

Díky vysokému obsahu vody mají také velmi nízký obsah kalorií a mohou nahradit další přísady ve vaší stravě, aby snížily denní příjem kalorií a podpořily hubnutí.

Jako rychlé a snadné nízkokalorické občerstvení podávejte papriku s humusem, tzatziki nebo jogurtovým dipem. Své jídlo můžete rozjasnit, aby se vaše jídla rozjasnila nakrájením papriky na kostičky nebo přidat do polévek, salátů nebo na hranolky.

11. Špenát

Špenát je populární listová zelená zelenina původem ze starověké Persie. Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, vitamínů C a A a železa. Navíc špenát obsahuje tylakoidy, které jsou typem rostlinné sloučeniny, která může zpomalit trávení tuků a snížit pocit hlad a chutí na jídlo.

Špenát můžete přidat do polévek, smoothies nebo těstovinových pokrmů, abyste svému jídlu přinesli další barvu a stopové prvky.

12. Cizrna

Cizrna je druh luštěniny úzce související s jinými druhy fazolí, včetně fazolí, černých fazolí a pinto fazolí. Každá porce cizrny obsahuje vysoký obsah manganu, kyseliny listové, fosforu a mědi. Cizrna také obsahuje vlákniny a bílkovin, což může zpomalit trávení, regulovat vaši chuť k jídlu a tím podpořit hubnutí.

Cizrnu můžete zaměnit za jiné zdroje bílkovin v jídlech, abyste každému receptu dodali rostlinný nádech. Cizrnu můžete také upéct nebo upéct a dochutit ji oblíbeným kořením pro jednoduché občerstvení.

13. Zelený čaj

Zelený čaj je silným antioxidantem důležitých v prevenci chorob.  Zelený čaj je také obzvláště bohatý na antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová, kvercetin a theogalli.

Má také vysoký obsah antioxidantu, který vám může pomoci zvýšit úbytek hmotnosti, nastartovat metabolismus a snížit množství břišního tuku. Můžete si uvařit šálek zeleného čaje a vychutnat si ho tak, jak je, nebo zkusit přidat trochu citronu, medu nebo zázvoru.

14. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou díky obsahu vlákniny, manganu, fosforu, mědi a bílkovin celozrnné jídlo sportovci oblíbená snídaně. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny mohou být také prospěšné pro regulaci hmotnosti a kontrolu chuti k jídlu. Kromě ovesných vloček si můžete také vychutnat oves v jogurtu, smoothies, kaši nebo pečivu.

15. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou druhem ořechů, o nichž je známo, že obsahují mnoho hodnotných živin. Kromě toho, že jsou vlašské ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny, obsahují koncentrované množství vitaminu E, mědi a kyseliny listové. Ačkoli mají relativně vysoký obsah kalorií, studie ukazují, že tělo z vlašských ořechů absorbuje o 21% méně kalorií, než by se dalo základě jejich nutriční hodnoty očekávat  Vlašské ořechy jsou skvělá ingredience do salátů pro zdravé srdce do salátů, cereálií, ovesných vloček nebo jogurtu.

16. Rajčata

Rajčata jsou chutná super potravina a vynikající doplněk k dobře k stravě na hubnutí. Rajčata jsou plná antioxidantů, stejně jako vitamínů C a K, minerálů a draslíku, včetně vitamínů. Kromě toho mají rajčata díky vysokému procentu obsahu vody nízkou hustotu kalorií. Rajčata mohou salátům, závinům a sendvičům přidat chuť nebo je také můžete použít k ušlehání lahodných polévek, omáček, sals a džemů.

17. Jogurt

Jogurt je mléčný výrobek s vysokým obsahem vápníku, vitaminu B12, riboflavinu a fosforu. Jogurty řeckého typu mají obzvláště vysoký obsah bílkovin, obvykle přes 11%).

Výhodu jogurtů je že je doplnit čerstvým ovocem, ořechy a semínky, nebo z nich umíchat různé dipy a pomazánky, které vašemu tělu poskytnou zdravé a vysoce kvalitní bílkoviny.

Některé druhy jogurtů navíc obsahují probiotika, která se mohou také podílet na regulaci hmotnosti a regulaci chuti k jídlu.

18. Losos

Losos je druh tučných ryb, které se vyznačují dobrým nutričním profilem. Losos obsahuje vysoké množství vitamínů B, selenu, draslíku a omega-3 mastných kyseliny zdravých pro srdce. Losos je také jeden z nejlepších dostupných zdrojů bílkovin, které vám mohou pomoci zvládnout chuť k jídlu a zvýšit pocit plnosti. Lososí maso můžete péct, opékat, grilovat nebo smažit. Můžete je servírovat se zeleninou nebo celozrnným pečivem.

19. Grapefruit

Grapefruit je oblíbené citrusové ovoce, které je známé svou výraznou chutí, která může být kyselá, mírně sladká a trochu hořká. Grapefruitu má malý obsah kalorií a navíc obsahuje vlákninu a vitamíny A a C. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si pochutnat na grapefruitu, je posypat jej trochou soli a cukru. Grapefruity můžete také přidat do salátů, sals, smoothies nebo džusů.

Závěr: Tyto super potraviny obsahují nejen vysoké množství důležitých vitamínů a minerálů, ale také živiny, které mohou podporovat hubnutí, jako jsou bílkoviny a vláknina. Některé navíc chutnají výborně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *